Redegjørelse i henhold til Åpenhetsloven

VMS Stavanger AS er et lokalt eid selskap som består av 2 avdelinger. Hovedavdeling Stavanger ligger på Lura i Sandnes Kommune, og Avdeling Haugesund ligger i Aksdal i Tysvær Kommune. VMS Stavanger AS inngår i et samlet landsdekkende samarbeid med VMS Gruppen, som fremstår som Volvo Maskin Service. Der utfører vi all type reparasjoner, service, klargjøringer og påbygginger på Volvo anleggsmaskiner og selger reservedeler til disse. Vi jobber i nært samarbeid med Volvo maskin AS, som er ledende leverandør i Norge med et bredt spekter maskiner, som gravemaskiner, hjullastere, tipptrucker, dumpere, minimaskiner og asfaltmaskiner.

Hovedkontoret er oppdelt i 3 enheter; Administrasjon, Deler og Service. Alle enhetene rapporterer til daglig leder. Daglig leder rapporterer til VMS Gruppen og til Volvo Maskin AS. Styret består av 4 styremedlemmer i tillegg til styreleder.

Ved våre avdelinger Stavanger og Haugesund arbeider totalt 44 personer, som disponerer 20 stk servicebiler, der flere av Servicereparatørene våre bor og jobber i distriktene og dermed oppnår kortest mulig vei til våre kunder. Vi hadde en total omsetning på ca 136 mill i 2022.

Volvo Maskin AS som VMS Gruppen jobber for er et heleid datterselskap av Volvo CE, som er en del av Volvo Group. Volvo Group er børsnotert, til stede i 190 markeder, og har 102 000 ansatte på verdensbasis. I Norge består Volvo Maskin AS av 5 avdelinger. I tillegg inkluderes 16 egeneide avdelinger i VMS gruppen. Sammen er vi Volvo Maskin Service, og dekker hele Norge med vårt serviceapparat. Vi er til sammen ca. 520 ansatte i Volvo Maskin Service.

Volvo Group – har på vegne av alle sine underenheter satt sine mål i henhold til alle 17 av FNs bærekraftmål. Dvs at vi har klare målsetninger for klima, naturressurser og mennesker mot 2030. Volvo Group, med sine underenheter, er pålagt å respektere internasjonale menneskerettigheter og unngå å starte eller bidra til negative konsekvenser i henhold til UN Guiding Principles on Business and Human Rights.

Vi legger inn menneskerettighetskrav i våre interne prosesser, reglement og retningslinjer, bl.a. gjennom vår Code of Conduct, Supplier Code of Conduct og Helse og Sikkerhetsstandarder. Vi skal ikke være bekjent med slavearbeid, barnearbeid, diskriminering eller dårlig behandling av mennesker, ei heller hos våre leverandører. Vi skal ha en organisasjon som omfavner mangfold, likestilling og inkludering, både hos oss og hos våre samarbeidspartnere.

Vi skal ha en bærekraftig bruk av råvarer i vår produksjon.

Volvo Gruppen har en egen styringsgruppe for Menneskerettigheter. Denne består av medlemmer fra de forskjellige gruppene som er underlagt Volvo Group. Styringsgruppen har overordnet ansvar for menneskerettighetsarbeid innen alle aspekter i Volvo Gruppen.

Alle ansatte i Volvo skal årlig gjennomføre opplæring i Code of Conduct, for å sikre at alle ansatte er kjent med, og etterlever, Volvo sin filosofi på dette området. Volvo har opprettet en Volvo Group Whistle, en konfidensiell kanal for å rapportere brudd på Code of Conduct, og andre brudd som ansatte vitner eller opplever. Her kan man melde fra anonymt om man ønsker.

Krav til våre leverandører
Volvo ønsker samme høye standard hos sine leverandører som i egen organisasjon. Det er derfor utviklet Supplier Code of Conduct. Denne tar for seg krav og mål som Volvo har til sine leverandører. Disse kravene dekker følgende områder:

Moderne slaveri/tvangsarbeide
Vi tolererer ikke noe form for tvangsarbeid eller moderne slaveri blant våre samarbeidspartnere

Barnerettigheter
Vi tolererer ikke barnearbeid, og leverandører skal avstå fra all form av barnearbeid, og respektere barns rettigheter for personlig utvikling og utdannelse. Minimums alder for arbeid er at de er ferdig med grunnleggende utdanning, og aldri yngre enn 15 år.

Arbeidstid og fri
Samarbeidspartnere skal alltid respektere gjeldende lover og fremforhandlede avtaler rundt arbeids- og hviletid, inkludert overtidsbestemmelser. I tillegg ferie, sykefravær og foreldrepermisjoner

Lønn og goder
Leverandører skal alltid betale og gi deres ansatte lønn og goder som minimum dekker lokale regler og fremforhandlede avtaler. Arbeidsavtaler med informasjon om lønn og goder skal være tilgjengelig for alle ansatte i et språk og format som de forstår.

Ikke-diskriminering og rettferdig behandling
Alle ansatte skal behandles med verdighet og respekt, og ha like muligheter i jobben basert på individets evne til å gjennomføre jobben. Det skal ikke tolereres at ansatte blir diskriminert, eller dårlig behandlet på bakgrunn av kjønn, seksualitet, religion eller tilsvarende. Verbal, fysisk, psykisk eller seksuell trakassering skal ikke tolereres. Fagforeningsfrihet – Alle ansatte hos våre samarbeidspartnere skal ha rett til å bli medlem i fagforening eller ha felles forhandlinger e.l. Ansatte skal kunne åpent kommunisere og dele ideer og bekymringer med ledelsen, uten frykt for represalier eller diskriminering.

Helse, Miljø og Sikkerhet
Leverandør skal sikre sine ansatte for potensielle sikkerhetsfarer som maskiner, utstyr, kjemisk eksponering etc. Ansatte skal få nødvendig personlig verneutstyr og tilgang til førstehjelpsutstyr. Leverandører skal påse at alle ansatte har et trygt arbeidsmiljø, og får nødvendig utstyr og opplæring for å kunne gjennomføre sin jobb på best mulig måte

Åpenhetsloven

VMS Stavanger AS er dekket av §3. Definisjoner i Åpenhetsloven. De mest sentrale paragrafene som følger av Åpenhetsloven er gjengitt under og gir en innsikt i grunnlaget for denne rapportert.

Aktsomhetsvurderinger (Åpenhetsloven §4.)
Virksomhetene skal utføre aktsomhetsvurderinger i tråd med OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper. Med aktsomhetsvurderinger menes å:

  • a. forankre ansvarlighet i virksomhetens retningslinjer
  • b. kartlegge og vurdere faktiske og potensielle negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold som virksomheten enten har forårsaket eller bidratt til, eller som er direkte knyttet til virksomhetens forretningsvirksomhet, produkter eller tjenester gjennom leverandørkjeder eller forretningspartnere
  • c. iverksette egnede tiltak for å stanse, forebygge eller begrense negative konsekvenser basert på virksomhetens prioriteringer og vurderinger etter bokstav b
  • d. følge med på gjennomføring og resultater av tiltak etter bokstav c
  • e. kommunisere med berørte interessenter og rettighetshavere om hvordan negative konsekvenser er håndtert etter bokstav c og d
  • f. sørge for eller samarbeide om gjenoppretting og erstatning der dette er påkrevd.

VMS Stavanger AS legger til grunn for at aktsomhetsvurderingene utføres regelmessig og står i forhold til virksomhetens størrelse, virksomhetens arbeidsområde, rammevilkår og sannsynligheten for negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.

Redegjørelse for aktsomhetsvurderinger (Åpenhetsloven §5.)
VMS Stavanger AS offentligjør redegjørelse for aktsomhetsvurderinger som omfatter følgende og er definert av Åpenhetsloven §5:

  • a. en generell beskrivelse av VMS Stavanger AS sin organisering, forretningsområder, retningslinjer og rutiner for å håndtere og faktiske og potensielle negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold
  • b. Opplyse om faktiske negative konsekvenser som virksomheten avdekker gjennom sine aktsomhetsvurderinger
  • c. Opplysninger om tiltak som virksomheten har iverksatt eller planlegger å iverksette for å stanse faktiske negative konsekvenser eller begrense vesentlig risiko for negative konsekvenser, og resultatet av disse tiltakene

Rett til informasjon og behandling av informasjonskrav (Åpenhetsloven §6 og §7)
Enhver har ved skriftlig forespørsel rett på informasjon om hvordan VMS Stavanger AS håndterer faktiske og potensielle negative konsekvenser med henvisning til gjennomføring av Åpenhetsloven. Dette omfatter både generell informasjon og informasjon knyttet til en særskilt vare eller tjeneste som bedriften leverer. Informasjonen som utleveres, skal være skriftlig, dekkende og forståelig. Informasjon skal gis innen rimelig tid og senest etter 3 uker på alle henvendelser der krav om informasjon er mottatt og registrert i systemet.

Dersom omfanget av informasjonen som etterspørres, gjør det uforholdsmessig arbeidskrevende å besvare informasjonskravet innen 3 uker, skal informasjonen gis innen to måneder etter at kravet er mottatt.

VMS Stavanger AS kan gjennom Åpenhetsloven §6 avslå et krav dersom:

  • a. Kravet ikke gir tilstrekkelig grunnlag for å identifisere hva kravet gjelder
  • b. Kravet er åpenbart urimelig
  • c. Etterspurt informasjon gjelder opplysninger om noens personlige forhold
  • d. Etterspurt informasjon gjelder opplysninger om tekniske innretninger og fremgangsmåter eller andre drifts- eller forretningsforhold som det vil være konkurransemessig betydning å hemmeligholde av hensyn til den opplysningene angår.

Ønsker du ytterligere dokumentasjon fra oss rundt åpenhetsloven, så kan du henvende deg på følgende e-post-adresse: aapenhetsloven-svg@volvomaskinservice.no

Naviger til andre redegjørelser